Denne uimodståelige is med en perfekt æblecrumble-smag må uden tvivl være en af Bedstemor Ands (og mange andres) absolutte yndlingsis!🧑🌾🍎
Æblekompot
Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker.
Kom dem i en kasserolle med vand og krydderier.
Lad dem simre over svagt blus, til de er kogt ud eller helt møre. Rør jævnligt, så det ikke brænder på – det meste vand skal være fordampet.
Blend med stavblenderen, til du får en ensartet mos.
Sæt mosen på køl.
Grund-is
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
Giv fløde, mælk, glukosesirup og vanilje et opkog. Rør godt imens, så det ikke brænder på. Tag flødeblandingen af varmen.
Pisk herefter æggeblommer og sukker grundigt sammen. Massen skal være lys og luftig.
Hæld flødeblandingen langsomt og i en tynd stråle i æggemassen, mens du pisker med elpiskeren.
Tilsæt æblemosen og pisk igen.
Lad massen afkøle (stuetemperatur eller koldere).
Crumble
Saml marcipan, mel, sukker og havregryn i en skål og ælt det sammen til en grynet masse.
Skær det kolde smør i mindre stykker og smuldr det i massen.
Bred det hele ud på en bageplade (ca. 1 cm højt) beklædt med bagepapir.
Bag ved 190°C varmluft i 25-30 minutter. Det må ikke blive for mørkt!
Lad det køle af, og hak det i små mundrette stykker. Du skal bruge 2 dl.
Kør fløde-/æblemassen på ismaskinen i ca. 1/2 time, eller til isen virker færdig. Kom isen over i en KOLD skål og vend crumble hurtigt i. Kom straks skålen direkte i fryseren eller put isen i en beholder. Frys isen i mindst 6 timer for at få en god fast konsistens.